• In memoriam Frans van Laere

  IN MEMORIAM

  Frans van Laere een HSV Sporter in hart en nieren is overleden.

  Ruim 2 jaar geleden is Frans erg ziek geweest en hadden wij niet verwacht hem weer te zullen zien. Als een wonder is hij toen gelukkig weer hersteld en heeft nog ca 2 jaar van het leven en de club mogen genieten. In het voorjaar bleek Frans ziek te zijn en kreeg hij chemotherapie. Eind juli hoorde Frans dat de behandeling niet had aangeslagen en dat hij op niet al te lange termijn zou overlijden. Donderdag 23 augustus is Frans overleden.

  HSV Sport was voor Frans een heel belangrijk deel van zijn leven en hij heeft zich tot aan het laatst  heel betrokken gevoeld bij de club. Frans was al geruime tijd erelid van onze club en sinds afgelopen seizoen was hij ook lid van Verdiensten van de KNVB. Om die titel te krijgen moet je je echt zeer langdurig bestuurlijk voor het voetbal hebben in gezet en deze titel is maar voor weinigen weggelegd. Dat zegt wel iets over Frans.

  Frans was meer dan 46 jaar actief bij de club. En ja wat heeft hij dan zoal niet gedaan. Ik loop nog lang niet zo lang mee en heb zelf bewust het volgende meegemaakt:

  • Secretaris van het dagelijks bestuur en ledenadministrateur

  • Verzorger van de selectie

  • Op donderdagavond bij de bar helpen

  • Samen met oa John klusjes uitvoeren en schoonmaken op het complex

  • De Facebookpagina van de supportersclub van HSV opgestart

  • Trouw supporter van zowel het 1e als andere teams

  • Genieten van zijn voor hem gereserveerde broodje bal

  Maar dat is lang niet alles. Bij het laatste gesprek dat ik samen met Ilse met hem thuis voerde, toen net was gebleken dat hij nog maar kort te leven had, was één van zijn zorgen het archief. Frans heeft in al die jaren een omvangrijk archief bijgehouden en wij hebben beloofd daar zorgvuldig mee om te gaan. In dat archief zitten o.a. alle clubbladen van vroeger, de Bazuin. Ik ken dat blad nog wel van jaren geleden. Dat werd iedere 14 dagen bezorgd. Frans regelde dat allemaal, inclusief het zelf drukken.

  Ook vertelde hij over alle plannen/draaiboeken van jeugdkampen die hij samen met zijn Sonja heeft georganiseerd. Hij keek daar met veel plezier op terug. Hij vertelde ook dat bij een jeugdkamp een vossenjacht hoorde en dat hij wel eens in een stadje als visser vermomd in een fontein zat te vissen en dat onze jongens dat blijkbaar heel normaal vonden en hem niet herkende?? daar genoot hij nog van.

  Een paar maanden geleden was ik een keer  ‘s avonds op de club en daar was Frans bezig om de prijzenkast  schoon te maken. Wij maakte toen een praatje en keken naar de bijzondere en oude prijzen die daar in staan. Frans vertelde toen dat de kast hem aan het hart ging, hij had hem namelijk zelf gemaakt.  Er zullen vast nog leden zijn die dat weten, maar voor mij was dat nieuw en een indrukwekkend stukje werk.

  Over Frans en HSV Sport 1889 kan een boek geschreven worden, dat ga ik nu niet doen en ik heb ook niet de pretentie om compleet te zijn over wat hij allemaal voor de club heeft betekend. Om de betrokkenheid van Frans bij de club tot slot nog eens te schetsten, het volgende. Vanuit Frankrijk heb ik nog een paar keer telefonisch contact gehad met Frans.  Naast het praten over de toenemende pijn en het naderende einde, spraken wij logischerwijze over HSV. Hij vond het heel jammer dat hij geen promotie naar de 3e klasse heeft kunnen meemaken, hij had graag nog nieuwbouw meegemaakt en maakte zich daar en over de toekomst van de club zorgen over. Ik heb hem toen aangegeven dat wij alles er aan zullen doen om onze mooie club te laten floreren en dat is iets waar wij met elkaar een bijdrage aan kunnen leveren.

  En dan tot slot Frans zijn ambulancerit naar het hospice. Frans vertelde dat hij met de ambulance eerst naar de club gereden is, daar was gelukkig iemand van de gemeente en zo konden ze met hem het complex op. Daar heeft Frans afscheid aan het veld genomen van zijn club, helaas zonder dat wij daar bij waren.

  Wij zullen Frans missen maar hem niet vergeten.

   

  Frank Eek

  Voorzitter HSV Sport 1889