• LevensFoto - HSV 2016-2017 -001

  In het voetbalseizoen 2016-2017 staat de seniorenselectie van HSV Sport o.l.v. Stephan Kaaij, een jonge en kundige voetbalcoach/trainer, die de afgelopen jaren uitstekende resultaten heeft behaald, zoals in de afgelopen 2 jaar met 2de elftal van Zwaluwen’30 waarmee promotie naar de reserve hoofdklasse werd gerealiseerd en afgelopen seizoen lang nog titelkandidaat in de reserve hoofdklasse.  Het bestuur en selectie van HSV Sport was dan ook zeer verheugd met het feit dat Stephan Kaaij de volgende stap in zijn carrière als hoofdtrainer bij ons wil zetten.

  Een jonge en bevlogen voetbaltrainer met een duidelijke voetbalvisie en sterke ambitie om, samen met de selectiespelers en begeleiders,  de voetbalclub HSV Sport 1889 door te ontwikkelen.

  Hieronder een verdere introductie.

   

  • Wie is Stephan Kaaij?

  stephan Kaaij2

   

  Stephan Kaaij is 37 jaar en komt uit en is woonachtig in Hoorn, getrouwd met Tamara Kaaij-van Doorn en een vader van 3 meiden in de leeftijd van 14, 9 en 2 jaar. Als voetbalspeler heb ik bij de clubs Zwaluwen, Hollandia, Blokkers, Marken, DCG, AZ en FC Volendam en Nationale elftallen gespeeld. Mijn trainerscarrière heeft me geleid langs de Blokkers, Purmersteijn en Zwaluwen.

   

   

   

  • Welk werk doe je in het dagelijks leven?

  Sinds oktober 2014 werk ik bij Hi-Tech Coatings, gevestigd in Zwaag. Hier werk ik fulltime in de functie van meewerkend voorman. Hi-Tech Coatings is de markt specialist in de ontwikkeling en productie van high-performance coatings die worden gebruikt door de

  drukkerij- en verpakkingsindustrie.

   

  • En hoe ben je in het trainersvak beland?

  Tijdens mijn periode als selectiespeler bij de Blokkers, ben ik de jeugd gaan trainen. Ik ben begonnen bij de E-Top. Toen raakte ik zwaar geblesseerd, liep een sportsmens hernia (liesbreuk) op en het voetballen werd voor mij niet meer pijnvrij. Op dat moment ben ik me gaan focussen op het trainersvak en heb ik verschillende categorieën getraind en gecoacht. De E, D en B jeugd en ook heren- en dames selecties.

   

  • Hoe is je werkwijze als trainer?

  Ik kijk naar wat voor selectiegroep ik heb. De kwaliteiten van spelers op voetballend gebied maar ook hun karakters. Het totale mens is belangrijk voor mij om tot resultaten te komen. Voetbal en sociale kwaliteiten zijn daarin leidend. Ik heb een duidelijke voetbalfilosofie voor ogen en probeer dat zo goed mogelijk over te brengen aan mijn technische staf en spelers. Ik ben een trainer die alles geeft voor zijn groep en wil daar wel wat voor terug, het is geven en nemen. Communicatie en plezier hebben zijn daarin essentieel, je bent toch ooit begonnen met voetballen om dat je het leuk vond?

   

  • Nieuwe trainer van HSV Sport 1889, nieuwe uitdaging in een onbekende omgeving?

  HSV Sport is voor mij niet totaal onbekend. Ik kom uit Hoorn en ik heb kennissen door de jaren heen daar zien voetballen. Het is een mooie en warme club en zie daar een hele goede en leuke uitdaging om er wat moois van te maken met de mensen die HSV een warm hart toe dragen. Ik wil zo snel mogelijk het onbekende bekend laten worden.FB_IMG_1455816412625

   

  • Wat is je doelstelling?

  Mijn doelstelling is om op korte termijn, de club en mensen zo snel mogelijk te leren kennen. Daarbij wil ik mijn filosofie overbrengen op mijn spelers om zo op lange termijn te profiteren en HSV omhoog te laten kijken.

   

  • De jeugd heeft de toekomst? Doorontwikkelen en inpassen van relatief jonge spelers?

  FB_IMG_1450023153783Bij mijn doelstelling staat dat ik de club wil leren kennen. Hier hoort de jeugd opleiding natuurlijk ook bij. Als hoofdtrainer zal je altijd de jeugd in de gaten moeten houden. Waar nodig is, zal ik een adviserende rol op me nemen om de jeugd verder te ontwikkelen zodat er een doorstroming komt richting de selectie op lange termijn.

   

  • Omschrijf eens je karakter?

  Als trainer kan ik heel rustig zijn, trainingen en wedstrijden analyseren, goed observeren en in alle rust mijn bevindingen overbrengen op mijn spelers. Daarnaast ben ik ook temperamentvol, vol passie en vraag op sommige momenten alles van mijn spelers. Dit kan ik dan op een aanwezige manier eisen. Ik ben veeleisend maar probeer dat wel op het juiste en op een correcte manier te doen.

   

  • Bewondering voor?

  Als we op voetbal gebied blijven dan heb ik voor veel mensen bewondering. Door teamprestaties, kijk naar Leicester City dit jaar in de Premier League. Fantastisch wat zij presteren. Een Diego Simeone die met Atletico Madrid, met een duidelijke opvatting van het spelletje, super resultaten haalt en Barcelona die het voetbal al heel lang heel simpel doet lijken!

   

  • Wat vind jij de belangrijkste eigenschappen/ kenmerken/ vaardigheden van een goede trainer?

  Wat is een goede trainer? Ik denk dat iedereen daar zijn eigen mening over heeft. Voor mij is dat, een trainer met een duidelijke visie moeten en deze ook goed kan overbrengen. Communicatie is belangrijk, maar ook het aanvoelen van situaties. Ik vind het belangrijk dat je inziet wat een speler of groep nodig heeft op een bepaald moment. Dit kan een aai zijn of een spreekwoordelijke klap. Op de trainingen vind ik diversiteit belangrijk, maar ook het blijven herhalen van oefeningen.

   

  • Wat vind jij de interessantste trainingen om te geven?

  Trainingen waarbij er veel herhalingsoefeningen worden gedaan, waarbij je ziet dat de spelers zich ontwikkelen, situaties gaan ontdekken en herkennen. Als dat dan tot uiting komt in een wedstrijd, dan geniet ik daar van!

   

  • Wanneer ben jij als trainer tevreden? 

  Om heel eerlijk te zijn, ben ik niet zo snel tevreden. Ik ben iemand die altijd meer wil en verbeterpunten zie voor een volgende training of wedstrijd. IkStephan Kaaij3 wil spelers blijven ontwikkelen. Als trainer kan ik zeker trots zijn op spelers en het team in momenten of situaties.

   

  • Wat is het nut van een trainersopleiding voor jou en waarom?

  Bij de cursussen van de KNVB krijg je handvatten en structuur aangeboden die je nodig hebt bij je trainingen, wedstrijden en het begeleiden en ontwikkelen van spelers. Vooral voor beginnende trainers is het belangrijk dat je geholpen wordt in het begeleiden van spelers en wat er allemaal bij komt kijken bij het geven van trainingen.

   

  • Hoe hou jij je groep geboeid? (doe je daar specifieke dingen voor?)

  Dat is het uiteraard het geheim van de smid, haha! Maar je zal als trainer altijd je eigen groep een doel voor ogen moeten houden. Goed luisteren naar wat je groep zegt, doet en nodig heeft en daar op anticiperen.

   

  • Waar heb je in het vak het meeste plezier in?

  Als er een goed resultaat is behaald, dan heb ik plezier! Als je wint heb je vrienden en heb je plezier met ze allen. Plezier heb ik op het trainingsveld, kleedkamer en in de kantine. De gezelligheid en voetbal humor blijft de leukste humor die er bestaat.

   

  • Wat vind je het moeilijkste aan het vak?

  Het is niet het moeilijkste maar meer het lastigste. Je hebt met veel mensen te maken en je kan niet iedereen tevreden houden. Ook al doe je daar wel heel erg je best voor. Hierdoor heb je soms teleurgestelde spelers, dat vind ik soms lastig. Maar er moeten keuzes gemaakt worden en daar ben je uiteindelijk ook voor aangesteld.

   

  • Heb jij een duidelijke visie ten aanzien van trainen?

  Trainen is nodig om als individu en team te ontwikkelen, op voetbal gebied en op mentaal gebied. Jezelf willen verbeteren, het iets beter gaan doen dan je op dat moment doet en kan, daar moet je voor gaan. Het langer volhouden van voetbalacties, fysiek sterker worden en spelmomenten gaan herkennen en het zo goed mogelijk uitvoeren. Dit leer je op het trainingsveld en kan je toepassen in de wedstrijd.